@conference{
author = "Đorđević, Neda and Todorović Vukotić, Nevena and Korićanac, Lela and Žakula, Jelena and Pejić, Snežana and Tešević, V. and Pajović, Snežana B.",
year = "2022",
abstract = "Benefitni efekat crvenog vina na zdravlje ljudi od davnina je poznat. Među alkoholnim pićima crveno vino pokazuje najjači efekat protiv pojave oboljenja povezanih sa oksidativnim stresom, kao što su kardiovaskularna, neurodegenerativna oboljenja, dijabetes i kancer.1 U okviru ove studije ispitan je citotoksični efekat crvenog vina sorte merlo (komercijalno dostupno vino i vina dobijena od klonova VCR1 i VCR101) poreklom iz Crne Gore, berba 2011, u odnosu na ćelijsku liniju kancera pankreasa (PANC-1) i ćelijsku liniju melanoma (A375). Citotoksični efekat vina je određen SRB metodom kroz praćenje ćelijskog preživljavanja kancerskih ćelija 48 sati nakon tretmana sa tri različita zapreminska procenta analiziranih vina (5, 10 i 20%). Dobijeni rezultati su pokazali citotoksični efekat svih analiziranih vina na obe ćelijske linije. Ćelijsko preživljavanje nakon tretmana vinima se kretalo od 36 do 64%. Citotoksični efekat svih vina u odnosu na A375 ćelije je bio veći nego na PANC-1 ćelijsku liniju, što je od posebnog značaja ako se uzme u obzir rezistentnost melanomskih ćelija na postojeće terapeutske tretmane. Takođe, klonska sortna vina su pokazala veći citotoksični efekat na A375 ćelijsku liniju od komercijalno dostupnog vina. Dobijeni rezultati su ukazali da umereno konzumiranje crvenog vina sorte merlo sa specifičnim geografskim poreklom predstavlja dobar izvor bioaktivnih komponenata sa pozitivnim biološkim efektom, što je od posebne važnosti za klonska sortna vina.",
publisher = "Beograd : Srpsko biološko društvo",
journal = "3. kongres biologa Srbije : osnovna i primenjena istraživanja, metodika nastave : knjiga sažetaka",
title = "Citotoksično dejstvo crvenog vina na tumorske ćelije u in vitro uslovima",
pages = "321-321",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_vinar_12592"
}