Приказ основних података о документу

Kako procijeniti efektivnu dozu zbog ingestije C14

dc.creatorKrajcar Bronić, Ines
dc.creatorBreznik, Borut
dc.creatorZorko, Benjamin
dc.date.accessioned2019-09-27T10:04:43Z
dc.date.available2019-09-27T10:04:43Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://vinar.vin.bg.ac.rs/handle/123456789/8267
dc.identifier.urihttps://plus.sr.cobiss.net/opac7/bib/245691404
dc.identifier.urihttp://dzz.org.rs/wp-content/uploads/2013/06/Zbornik_XXIX_Simpozijum_DZZ_SCG_Srebrno_jezero_2.pdf
dc.description.abstractSystematic and continuous monitoring 14C activity in atmospheric CO2 and biological samples in the vicinity of the Krško Nuclear Power Plant (NEK) in Slovenia has been performed since 2006. The aim of the monitoring was to determine 14C distribution in a close vicinity of the power plant and to estimate a possible contribution of NEK to the effective dose to the local population through food chain. This paper describes a model of food origins developed for the purpose of estimating the effective dose from ingestion of 14C via local food. Some other approaches of diet estimation are also discussed. The slightly increased 14C specific activity in plants very close to NEK could not change significantly the effective dose to the local population due to ingestion of 14C when compared to the effective dose from the ingestion of natural 14C.en
dc.description.abstractSustavni monitoring specifične aktivnosti 14C u atmosferskom CO2 i u biološkim uzorcima iz neposredne okolice Nuklearne elektrane Krško (NEK) u Sloveniji provodi se od 2006. godine. Cilj monitoringa je odrediti prostornu raspodjelu specifične aktivnosti 14C u neposrednoj okolici NEK-a, te njenu ovisnost o razdobljima promjene goriva koja se obavlja svakih 18 mjeseci. Na osnovu izmjerenih specifičnih aktivnosti 14C može se procijeniti doprinos NEK-a efektivnoj dozi koju lokalno stanovništvo primi zbog konzumacije (ingestije) hrane porijeklom iz okolice NEK-a. Budući da je ugljik, pa time i 14C, sastavni dio sve hrane, nije potrebno poznavati detaljne prehrambene navike lokalnog stanovništva. Međutim, potrebno je poznavati ili procijeniti udio hrane iz okolice NEK-a u ukupnoj prehrani. U ovom radu opisano je nekoliko scenarija za porijeklo hrane, počevši od vrlo konzervativnog i malo vjerojatnog scenarija konzumacije samo hrane iz neposredne okolice NEK-a do realističnijeg (iako još uvijek konzervativnog) scenarija od 17% hrane iz okolice NEK-a, a ostalih 83% s kontrolne točke na kojoj nije opažen utjecaj 14C iz NEK-a. Malo povišenje specifične aktivnosti 14C u biljkama iz neposredne okolice NEK-a, koje je opaženo tijekom monitoringa, ne utječe značajno na procjenu efektivne doze zbog ingestije 14C, jer je razlika u odnosu na efektivnu dozu zbog ingestije "prirodnog" 14C usporediva ili manja od prirodnih varijacija.hr
dc.language.isoensr
dc.publisherБеоград : Институт за нуклеарне науке "Винча" : Друштво за заштиту од зрачења Србије и Црне Гореsr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.source29. симпозијум ДЗЗСЦГ : зборник радоваsr
dc.titleHow to estimate the effective dose due to ingestion of C14en
dc.titleKako procijeniti efektivnu dozu zbog ingestije C14hr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBY-NC-NDsr
dcterms.abstractКрајцар Бронић, Инес; Брезник, Борут; Зорко, Бењамин; Како процијенити ефективну дозу због ингестије Ц14;
dc.rights.holder© Institut za nuklearne nauke „Vinča“sr
dc.citation.spage143
dc.citation.epage151
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.fulltexthttps://vinar.vin.bg.ac.rs/bitstream/id/20528/Krajcar-Bronic_143.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_vinar_8267


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу