Show simple item record

dc.creatorKrstić, Sanja S.
dc.creatorKragović, Milan M.
dc.creatorDodevski, Vladimir
dc.creatorMarinković, Aleksandar D.
dc.creatorKaluđerović, Branka V.
dc.creatorZerjav, Gregor
dc.creatorPintar, Albin
dc.creatorPagnacco, Maja C.
dc.creatorStojmenović, Marija
dc.date.accessioned2018-10-01T07:16:38Z
dc.date.available2018-10-01T07:16:38Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn0350-820X
dc.identifier.urihttp://www.doiserbia.nb.rs/Article.aspx?ID=0350-820X1802255K
dc.identifier.urihttps://vinar.vin.bg.ac.rs/handle/123456789/7823
dc.description.abstractIn presented paper, influence of temperature, precursor concentration and different hydroxides on properties of activated carbon obtained from saccharose were investigated. The samples were prepared by hydrothermal treatment and activated using KOH, NaOH and LiOH. Two saccharose concentrations (0.5, 1.0 mol/dm3) and three temperatures (160, 200, 240 ºC) were changed in hydrothermal treatment. Activation processes were performed at 750 ºC under N2 atmosphere. Samples were characterized by X-ray powder diffractometry, elemental analysis, N2 adsorption-desorption measurements, Fourier-transform infrared spectrometry, scanning electron microscopy and thermal analysis. The obtained samples were tested for potential application in dyes removal from water solutions.en
dc.description.abstractУ представљеном раду испитани су утицај температуре, концентрације полазног материјала и различитих хидроксида на својства активираних угљеничних материјала добијених из сахарозе. Узорци су припремљени хидротермалним третманом и активирани помоћу KOH, NaOH и LiOH. Две различите концентрације воденог раствора сахарозе (0,5 1,0 mol/dm3) и три температуре (160, 200, 240 ºC) су примењене у хидротермалном третману. Процеси активације су изведени на 750 ºC у атмосфери азота. Узорци су карактерисани рендгендском дифрактометријском анализом, елементарном анализом, адсорпционо-десорпционим мерењем азота, инфрацрвеном спектрометријом са Фуријеовом трансформацијом, скенирајућом електронском микроскопијом и термијском анализом. Добијени узорци су такође тестирани за потенцијалну примену у уклањању боја из водених раствора.sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/45005/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/45012/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/34013/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceScience of Sintering
dc.subjectactivated carbonen
dc.subjectdye removalen
dc.subjecthydrothermal treatmenten
dc.subjectsaccharoseen
dc.subjectenergy sourceen
dc.titleInfluence of temperature and different hydroxides on properties of activated carbon prepared from saccharose. Characterization, thermal degradation kinetic and dyes removal from water solutionsen
dc.typearticleen
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractПагнаццо, Маја Ц.; Стојменовић, Марија; Краговић, Милан М.; Калуђеровић, Бранка В.; Зерјав, Грегор; Пинтар, Aлбин; Додевски, Владимир; Крстић, Сања С.; Маринковић, Aлександар Д.;
dc.rights.holder© 2016 Authors. Published by the International Institute for the Science of Sintering.
dc.citation.volume50
dc.citation.issue2
dc.citation.spage255
dc.citation.epage273
dc.identifier.wos000452975300012
dc.identifier.doi10.2298/SOS1802255K
dc.citation.rankM23
dc.type.versionpublishedVersion
dc.identifier.scopus2-s2.0-85051424633
dc.identifier.fulltexthttps://vinar.vin.bg.ac.rs//bitstream/id/10448/0350-820X1802255K.pdf


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record