Uticaj gama zračenja na stabilnost aflatoksina u mleku
Influence of Gamma Radiation on the Stability of Aflatoxin in Milk
Аутори
Stanić, VojislavStefanović, Srđan M.
Stanković, Srboljub
Tanasković, Slađana
Nastasijević, Branislav J.
Jovanović, Dragoljub
Živković, Vukosava
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Aflatoksini su značajan problem u oblasti bezbednosti hrane i rizika po zdravlje ljudi. Gama zračenje uništava opasne zagađivače u hrani kao što su bakterije, virusi, gljivice, pesticidi i toksini. U ovoj studiji je korišćeno gama zračenje da bi se smanjila količina aflatoksina u mleku. Rezultati su pokazali smanjenje aflatoksina u mleku za 9 % - 35,26 % u poređenju sa kontrolnim uzorkom. Smanjenje koncentracija aflatoksina u mleku nije proporcionalno primenjenoj dozi grama zračenja usled zgrušavanja mleka.
Aflatoxins are a significant problem in the field of food safety and risk to human health. Gamma irradiation destroys dangerous contaminants in foods such as bacteria, viruses, fungi, pesticides, and toxins. In this study, we used gamma radiation to reduce the amount of aflatoxins in milk. The results showed a 9 % - 35.26 % reduction of aflatoxin in milk compared to the control sample. Reductions in aflatoxin concentrations in milk are not proportional to the applied dose of grams of radiation due to milk coagulation.
Извор:
31. симпозијум ДЗЗСЦГ : зборник радова, 2021, 87-91Издавач:
- Institut za nuklearne nauke "Vinča"
- Društvo za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore
Финансирање / пројекти:
Напомена:
- XXXI Симпозијум Друштва за заштиту од зрачења Србије и Црне Горе, 06-08. октобар 2021.
- Proceedings: https://vinar.vin.bg.ac.rs/handle/123456789/9668
Колекције
Институција/група
VinčaTY - CONF AU - Stanić, Vojislav AU - Stefanović, Srđan M. AU - Stanković, Srboljub AU - Tanasković, Slađana AU - Nastasijević, Branislav J. AU - Jovanović, Dragoljub AU - Živković, Vukosava PY - 2021 UR - https://vinar.vin.bg.ac.rs/handle/123456789/10000 AB - Aflatoksini su značajan problem u oblasti bezbednosti hrane i rizika po zdravlje ljudi. Gama zračenje uništava opasne zagađivače u hrani kao što su bakterije, virusi, gljivice, pesticidi i toksini. U ovoj studiji je korišćeno gama zračenje da bi se smanjila količina aflatoksina u mleku. Rezultati su pokazali smanjenje aflatoksina u mleku za 9 % - 35,26 % u poređenju sa kontrolnim uzorkom. Smanjenje koncentracija aflatoksina u mleku nije proporcionalno primenjenoj dozi grama zračenja usled zgrušavanja mleka. AB - Aflatoxins are a significant problem in the field of food safety and risk to human health. Gamma irradiation destroys dangerous contaminants in foods such as bacteria, viruses, fungi, pesticides, and toxins. In this study, we used gamma radiation to reduce the amount of aflatoxins in milk. The results showed a 9 % - 35.26 % reduction of aflatoxin in milk compared to the control sample. Reductions in aflatoxin concentrations in milk are not proportional to the applied dose of grams of radiation due to milk coagulation. PB - Institut za nuklearne nauke "Vinča" PB - Društvo za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore C3 - 31. симпозијум ДЗЗСЦГ : зборник радова T1 - Uticaj gama zračenja na stabilnost aflatoksina u mleku T1 - Influence of Gamma Radiation on the Stability of Aflatoxin in Milk SP - 87 EP - 91 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_vinar_10000 ER -
@conference{ author = "Stanić, Vojislav and Stefanović, Srđan M. and Stanković, Srboljub and Tanasković, Slađana and Nastasijević, Branislav J. and Jovanović, Dragoljub and Živković, Vukosava", year = "2021", abstract = "Aflatoksini su značajan problem u oblasti bezbednosti hrane i rizika po zdravlje ljudi. Gama zračenje uništava opasne zagađivače u hrani kao što su bakterije, virusi, gljivice, pesticidi i toksini. U ovoj studiji je korišćeno gama zračenje da bi se smanjila količina aflatoksina u mleku. Rezultati su pokazali smanjenje aflatoksina u mleku za 9 % - 35,26 % u poređenju sa kontrolnim uzorkom. Smanjenje koncentracija aflatoksina u mleku nije proporcionalno primenjenoj dozi grama zračenja usled zgrušavanja mleka., Aflatoxins are a significant problem in the field of food safety and risk to human health. Gamma irradiation destroys dangerous contaminants in foods such as bacteria, viruses, fungi, pesticides, and toxins. In this study, we used gamma radiation to reduce the amount of aflatoxins in milk. The results showed a 9 % - 35.26 % reduction of aflatoxin in milk compared to the control sample. Reductions in aflatoxin concentrations in milk are not proportional to the applied dose of grams of radiation due to milk coagulation.", publisher = "Institut za nuklearne nauke "Vinča", Društvo za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore", journal = "31. симпозијум ДЗЗСЦГ : зборник радова", title = "Uticaj gama zračenja na stabilnost aflatoksina u mleku, Influence of Gamma Radiation on the Stability of Aflatoxin in Milk", pages = "87-91", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_vinar_10000" }
Stanić, V., Stefanović, S. M., Stanković, S., Tanasković, S., Nastasijević, B. J., Jovanović, D.,& Živković, V.. (2021). Uticaj gama zračenja na stabilnost aflatoksina u mleku. in 31. симпозијум ДЗЗСЦГ : зборник радова Institut za nuklearne nauke "Vinča"., 87-91. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_vinar_10000
Stanić V, Stefanović SM, Stanković S, Tanasković S, Nastasijević BJ, Jovanović D, Živković V. Uticaj gama zračenja na stabilnost aflatoksina u mleku. in 31. симпозијум ДЗЗСЦГ : зборник радова. 2021;:87-91. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_vinar_10000 .
Stanić, Vojislav, Stefanović, Srđan M., Stanković, Srboljub, Tanasković, Slađana, Nastasijević, Branislav J., Jovanović, Dragoljub, Živković, Vukosava, "Uticaj gama zračenja na stabilnost aflatoksina u mleku" in 31. симпозијум ДЗЗСЦГ : зборник радова (2021):87-91, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_vinar_10000 .